1. Denumirea muntilor Carpati vine de la denumirea unui trib de daci din Moldova care se numeau carpi in traducere ar insemna pietre.

2. Muntii Carpati din tara noastra fac parte dintr-un lant muntos ce are o lungime de peste 1500km. Acesta se numeste tot Carpati si se intind pe teritoriul a opt tari: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia.

3. Cel mai inalt varf din tot lantul carpatic se gaseste in Slovacia si are o altitudine de
2655m (cu o suta de metri mai mult decat varful Moldoveanu ). El se numeste Gerlachovsky.

4. Din lantul carpatic izvorasc mai multe rauri mari cum sunt: Nistrul, Tisa, Prutul, Siretul, Muresul, Oltul s.a.

5. In muntele Puciosul sunt niste „pesteri ucigatoare” care emana sulf ,folosite de localnici in tratarea reumatismului.

6. Cea mai scazuta temperatura din tara noastra s-a inregistrat in 1942 in Depresiunea Brasov.Aceasta a fost de -38,5 grade C.

7. In Carpati se afla forme de relief deosebite .Pe langa cele arhicunoscute din Muntii Bucegi „Sfinxul”si „Babele”,mai exista si altele ca:”Mosul”cei „12 apostoli”- in Muntii Calimani „Creasta Cocosului”in Muntii Gutai „Tigaile”in Ciucas.

8. Carpatii Orientali constitue mai mult de jumatate din suprafata Carpatilor din tara noastra.

9. In Carpatii Romaniei sunt peste 12 000 de pesteri. 76 dintre acestea au o lungime mai mare de 2 km.

10. Cea mai adanca pestera din Romania este Pestera Izvorul Tausoarelor. Situat in Muntii Rodnei ea coboara pana la 415m sub nivelul marii.

11. Cea mai cunoscuta pestera din muntii nostri Pestera Ursilor este rezervatie stintifica.

12. Cea mai mare pestera din muntii Romaniei este Pestera Vantului. Ea se gaseste in Muntii Padure Craiului si are o lungime totala de 52km.

13. Lacul Sfanta Ana din masivul Ciomatu-Mare este singurul lac de origine vulcanica de pe teritoriul Romaniei, Lacul are forma de L.