Aproape toată lumea! Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiţi corectaţi asupra unui cuvânt pronunţat sau folosit eronat, deşi eraţi convinşi că ştiţi varianta corectă?! Chiar dacă la şcoală aţi fost premianţi sau poate chiar aţi participat la vreo olimpiadă de limba română, puteţi greşi destul de uşor. Iar acest lucru se poate întâmpla din cauza anturajului din jurul vostru: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. Frecvenţa cu care le auziţi pronunţate sau folosite greşit este atât de mare, încât nu mai vă daţi seamă că faceţi aceleaşi greşeli.

Dictie.ro ne prezintă o listă cu 20 dintre cuvintele folosite în limba română în mod greşit sau pronunţate în mod greşit,

1. Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.

2. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream

3. Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.

4. Plaje – forma corectă a cuvântului la singular este plajă. Așadar, formularea: mergem să facem plaje este incorectă.

5. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.

6. Șcenă – forma corectă a cuvântului este scenă și tot așa se și pronunță: cu S, nu cu Ș.

7. Jmecher – forma corectă este șmecher. Tot așa se și pronunță, însă derivația de la șmecher la jmecher vine din cauza dificultăților de pronunție pe sunetele complementare S/Z sau Ș/J.

8. Punt sau punct – forma corectă este punct și se pronunță toate sunetele din cuvânt.

9. Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

10. El însăși – forma corectă este: ”el însuși”.

11. Renumerat – forma corectă este remunerat.

12. Hilar – forma corectă este ilar. Dacă folosim cuvântul cu sensul de amuzant, comic, nu avem de ce să folosim forma hilar pentru că înseamnă altceva.

13. Căstorie – forma corectă este căsătorie. Varianta greșită provine din viteza de vorbire a unora.

14. Clasa întâia – forma corectă este clasa întâi.

15. Ora doisprezece – forma corectă este ora douăsprezece. Același lucru este valabil și pentru doisprezece grade, cu variantă corectă: douăsprezece grade.

16. Doi septembrie – forma corectă este două septembrie.

17. Chitări – forma corectă este chitare.

18. Azile de bătrâni – forma corectă este aziluri de bătrâni.

19. Ouălelor – forma corectă este ouălor.

20. Chibrite – forma corectă este chibrituri.

Sursă: dictie.ro și one.ro